Ποιος χάνει εισόδημα στην πανδημία; Των Sarah Arnold, Christian Jaccarini Οι άνδρες εργαζόμενοι στον κλάδο των χρηματοοικονομικών και των ασφαλίσεων είναι οι μόνοι εργαζόμενοι που δεν είδαν τους μισθούς τους να πέφτουν. Εκατομμύρια εργαζόμενοι ανά τον κόσμο, σε όλους τους τομείς της οικονομίας, βρέθηκαν εν μέσω πανδημίας σε αναστολή σύμβασης εργασίας. Πολλές περισσότερες ήταν αυτές οι οποίες υπέστησαν μειώσεις στις ώρες εργασίας τους ή έχασαν τις θέσεις τους. Όμως η ανάλυση [του New Economics Foundation] φανερώνει μια σημαντική πτυχή της κατάστασης πίσω από τους αριθμούς: αυτή του πώς ο συνδυασμός του φύλου και της κοινωνικής τάξης επηρεάζουν την πιθανότητα κάποιος να έχει χάσει την δουλειά του ή μέρος των απολαβών του κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τους άνδρες υπαλλήλους [ΣτΜ: white-collar στο αρχικό, όρος που υποδηλώνει τους εργαζομένους σε κατά κανόνα μη χειρωνακτικές, εργασίες γραφείου] να είναι οι λιγότερο επηρεασμένοι. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι άνδρες εργαζόμενοι στο χρηματοοικονομικό τομέα δεν είδαν καμία μείωση στις αποδοχές τους, ενώ οι γυναίκες σε όλους τους κλάδους αλλά και οι άνδρες εκτός των χρηματοοικονομικών είδαν κάποια μείωση των εισοδημάτων τους κατά μέσο όρο.
0 Comments
Ώρα να ξανασκεφτούμε την τιμή της εργασίαςΤου Paulo dos Santos (Assistant Professor of Economics, The New School for Social Research) Οι περισσότεροι οικονομολόγοι υποτιμούν σοβαρά τις οικονομικές προκλήσεις που τίθενται από τον πανδημία του κορωνοϊού. Χωρίς μία ορθή κατανόηση αυτών των προκλήσεων, τα επιθετικά νομισματικά και δημοσιονομικά μέτρα που πολλές κυβερνήσεις επιβάλλουν επί του παρόντος δεν πρόκειται να πετύχουν τους στόχους τους. Θα μείνουν γνωστά στην ιστορία ως οικονομικές γραμμές Marginot[1] - μεγεθυμένες εκδοχές εργαλείων που σχεδιάστηκαν για να αντιμετωπίσουν περασμένες κρίσεις.
Γιατί ο κόσμος χρειάζεται επειγόντως μια επανάσταση στη διδασκαλία των οικονομικώνΤου Joris Tieleman (PhD Candidate, Erasmus University Rotterdam) Η οικονομική σκέψη κυβερνά μεγάλο μέρος του κόσμου μας. Όμως, η διδασκαλία της επιστήμης έχει κολλήσει στο παρελθόν. Χτισμένα γύρω από απαρχαιωμένα μοντέλα του 19ου αιώνα, βασισμένα στη Νευτώνεια Φυσική, τα οικονομικά αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους ως ατομικά σωματίδια, αντί για κοινωνικά όντα.
Αν και η ακαδημαϊκή έρευνα συχνά καταφέρνει να ξεπεράσει αυτή την απλούστευση, η προπτυχιακή εκπαίδευση δεν έχει αντίστοιχη επιτυχία – και η επίδραση αυτών των απλουστευμένων ιδεών φέρεται από πτυχιούχους που καταλήγουν να δουλεύουν στην πολιτική σκηνή, σε μέσα ενημέρωσης, σε επιχειρήσεις και στο δημόσιο τομέα. Καταρρίπτοντας Μύθους γύρω από τα Ετερόδοξα ΟικονομικάΤων Ingrid Harvold Kvangraven και Carolina Alves “Η Οικονομική είναι η μοναδική ανάμεσα στις κοινωνικές επιστήμες που έχει ένα μόνο, μονολιθικό ορθόδοξο ρεύμα, το οποίο είτε αγνοεί είτε εχθρεύεται ενεργά τις εναλλακτικές προσεγγίσεις.” (John King 2013: 17) Τι σημαίνει ετερόδοξα οικονομικά; Είναι μια χρήσιμη ή επιβλαβής κατηγοριοποίηση; Όντες εκτός του ορθόδοξου ρεύματος της Οικονομικής Επιστήμης, ο τρόπος που τοποθετούμαστε μπορεί να φέρει μεγάλη βαρύτητα. Γι’ αυτό, πολλές γύρω μας αποφεύγουν τη χρήση του όρου ‘ετερόδοξος’ και συμβουλεύουν να μην τον χρησιμοποιούμε. Παρόλα αυτά, πιστεύουμε πως η απροθυμία να χρησιμοποιήσουμε τον όρο προέρχεται εν μέρει από αδυναμία κατανόησης (και κάποιες φορές διαφωνία με) της σημασίας του όρου και ίσως διαφωνίες σχετικά με στρατηγικές αλλαγής της επιστήμης.
Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια σημαντική συζήτηση τόσο σε όρους ταυτότητας όσο και στρατηγικής. Στο κείμενο αυτό, θέλουμε να συζητήσουμε το θέμα σε ετερόδοξα και ορθόδοξα πλαίσια, καταρρίπτοντας μερικούς κοινούς μύθους σχετικά με τα Ετερόδοξα Οικονομικά – οι οποίοι προκύπτουν κυρίως από την ορθοδοξία. Πρόκειται για ένα μικρό μέρος ενός μεγαλύτερου εγχειρήματος για τον ορισμό των ετερόδοξων οικονομικών. |
Ένα από τα παράπονα των φοιτητριών οικονομικών σχολών είναι η έλλειψη υλικού στα Ελληνικά. Έτσι, αποφασίσαμε να μεταφράζουμε κατά καιρούς κείμενα που μας φαίνονται ενδιαφέρονται ή χρήσιμα. Archives
May 2021
Categories |